Endoscopie is het onderzoek van de binnenste wand van het bovenste deel van het verteringsstelsel, door middel van een uit “optische vezels” vervaardigde buigzame telescoop,endoscoop genaamd.
Endoscopie van het bovenste deel van het verteringsstelsel wordt aangewend om een beeld te krijgen van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm.Het wordt voornamelijk toegepast om symptomen te onderzoeken zoals: moeite bij het slikken, maagzuur, pijn in de buikstreek en braken.
Om een lege maag te verzekeren zal u worden gevraagd om niet te eten noch te drinken ten minste 6 uur voor het onderzoek.Een inspuiting met verdovingsmiddel kan worden toegediend voor de aanvang van het onderzoek, en zal slaperigheid veroorzaken, maar u blijft bij bewustzijn.Als alternatief kan men op de achterkant van de keel een lokaal verdovingsmiddel verstuiven.
De doorgang van de endoscopiebuis in de keel kan ongemakkelijk aanvoelen, maar zal het ademen niet beïnvloeden.Voor verder onderzoek kunnen fijne stukjes weefsel, die abnormaal lijken, overal en pijnloos verwijderd worden (biopsie). De volledige procedure neemt gewoonlijk niet langer dan 5 à 10 minuten in beslag, en u zal dezelfde dag naar huis kunnen.
Het is aan te raden u door iemand te laten vergezellen, daar de uitwerking van de inspuiting nog verschillende uren voelbaar zal zijn. Indien een lokale verdovingsspray werd gebruikt, is eten en drinken verboden gedurende 2 uur, u kan wel uw normale activiteiten voortzetten.
Graad 1
1. Kleine erosies, niet samenvloeiend.
2. Z-lijn: Overgang plaveisel-epitheel
naar cylinder- epitheel
3. Erythema van het plaveisel-epitheel
Graad 2
1. Afteuze longitudinale erosies,
omringd door oedeem.
2. Samenvloeiende erosies
Graad 3
1. Longitudinale erosies
2. Circulaire laesi, samenvloeiend en eroderend
Graad 4
1. Circulaire erosies
omringd door Erythema
2. Stenose